Οι παθήσεις των αρθρώσεων οφείλονται σε διάφορα αίτια, έχουν πολλαπλή παθοφυσιολογία, μπορεί να αφορούν μικρές ή μεγάλες αρθρώσεις, φορτιζόμενες ή μη και εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες. Έχουν όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό. Η χρόνια φλεγμονή (αρθρίτιδα), καταλήγει πάντα σε καταστροφή της άρθρωσης. Ο αρθρικός υμένας, ο θύλακος, οι χόνδροι, το υποχόνδριο οστό, υφίστανται αλλοιώσεις σε μικροσκοπικό και μακροσκοπικό επίπεδο.

Στα διάφορα στάδια της κάθε πάθησης, η κλινική εικόνα είναι συγκεκριμένη και άλλοτε άλλης βαρύτητας. Στο τελικό τους στάδιο όμως, όλες οι αρθρώσεις παρουσιάζονται παραμορφωμένες, δύσκαμπτες, οιδηματώδεις και κυρίως επώδυνες. 

Επιλογές θεραπευτικής προσέγγισης.

Η συντηρητική θεραπεία έχει το ρόλο της, κυρίως στις αυτοάνοσες αρθρίτιδες και μπορεί να επιβραδύνει ή να εμποδίσει την εξέλιξή τους. Σε περιπτώσεις όμως εκφυλιστικής αιτιολογίας, η εξέλιξη είναι συγκεκριμένη. Η θεραπεία μίας κατεστραμένης άρθρωσης, εφ΄όσον κρίνεται απαραίτητη, είναι χειρουργική. Οι ενδείξεις τίθενται ανάλογα με τη χρησιμότητα της άρθρωσης, καθώς και από τις απαιτήσεις της τυπικής καθημερινότητας του κάθε ασθενή.

Με τον όρο αρθροπλαστική, αναφερόμαστε στην ανακατασκευή της αρχιτεκτονικής μίας άρθρωσης και στην αντικατάσταση των εκφυλισμένων ιστών από ειδικά εμφυτεύματα που προσομοιάζουν τη φυσιολογική ανατομία και τη λειτουργία της. Μετά από τον απαραίτητο προεγχειρητικό σχεδιασμό, τη σωστή επιλογή των εμφυτευμάτων και την αξιολόγηση της γενικής υγείας του ασθενή, πραγματοποιούνται οστεοτομίες ακριβείας και εφαρμόζονται οι προθέσεις. Η νέα ΄τεχνητή΄ άρθρωση εκτελεί τις βασικές λειτουργίες, είναι ανατομικά σωστή, κυρίως όμως είναι ανώδυνη. Οι ασθενείς επανέρχονται σε μία τυπική καθημερινότητα και μάλιστα αρκετοί εξακολουθούν να είναι παραγωγικοί.

Τύποι αρθροπλαστικής

Ανάλογα με την περίπτωση, εφαρμόζονται διαφορετικά είδη αρθροπλαστικής. Ολική ή μερική, ασύνδετη ή συνδεδεμένη, αρθροπλαστική παρεμβολής, αρθροπλαστική με προθέσεις κατά παραγελία. Η επιλογή του κατάλληλου τύπου γίνεται με βάση το είδος της άρθρωσης, τη σοβαρότητα και την έκταση της αλλοιωμένης αρθρικής επιφάνειας, την ακεραιότητα των περιαρθρικών ιστών, τη σταθερότητα των συνδέσμων και την ποιότητα του οστού. Οι προθέσεις κατά παραγγελία είναι εξατομικευμένες για κάθε ασθενή και εφαρμόζονται σε ακραίες περιπτώσεις με σοβαρά οστικά ελλείματα είτε λόγω τραυματισμών είτε λόγω οστικών περιαρθρικών όγκων. Η επιτυχία της επέμβασης κρίνεται από τη χρηστικότητα του χειρουργημένου μέλους στο βάθος του χρόνου και κυρίως από την εξάλειψη του πόνου.

Με την τρέχουσα χειρουργική τεχνική και τον υψηλής ακρίβειας σχεδιασμό των προθέσεων η διάρκεια ζωής και η αντοχή των υλικών αγγίζουν ακόμα και τα είκοσι χρόνια. Πάντως ακόμα και μετά από μία πρόωρη χαλάρωση ή φθορά των προθέσεων, η αναθεώρηση της εγχείρησης έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Επιπλοκές

Χωρίζονται σε άμεσες και απώτερες. Ως άμεσες θεωρούνται η μετεγχειρητική λοίμωξη, η φλεβοθρόμβωση, η δυσκαμψία. Η σημαντικότερη απώτερη επιπλοκή είναι η χαλάρωση των εμφυτευμάτων, η οποία επιβάλει την επανεγχείρηση.

Το όφελος μετά την αρθροπλαστική

Η προσεκτική επιλογή των ασθενών κρίνει και το αποτέλεσμα. Έχει να κάνει με παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, το ιστορικό, η συνεργασιμότητα και οι προσδοκίες.

Στόχος της επέμβασης είναι κάθε ένα από τα παρακάτω ή όλα μαζί.

  • Επαναφορά της τυπικής καθημερινής δραστηριότητας.
  • Απαλλαγή από τον χρόνιο πόνο.
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ψυχικής υγείας.

Η νοσηρότητα και το ποσοστό αναπηρίας για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αρθρίτιδα είναι τόσο σημαντικά, όσο εντυπωσιακή είναι και η ίαση μετά την  επέμβαση.

images (36)

Ολική αρθροπλαστική ώμου.

images (31)

Αρθροπλαστική επιφανείας γόνατος.

images (28)

Ολική αρθροπλαστική ισχίου .

CategoryΝέα

2014 © Copyright - Health Center Theme by Vamtam

For emergency cases        1-800-700-6200