Εκτινασσόμενος δάκτυλος

Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα. Φλεγμονή που προκαλεί μια επώδυνη διόγκωση ΄οζίδιο΄ στον τένοντα που είναι υπεύθυνος για την κάμψη του δακτύλου. Αφορά τα δάκτυλα των χεριών. Κυρίως προσβάλει τον μέσο και τον παράμεσο, μπορεί όμως να συμβεί σε όλα τα δάκτυλα. Το δάκτυλο που πάσχει, ΄μπλοκάρει΄ σε κάποιο σημείο του εύρους της κίνησής του. Σε χρόνιες περιπτώσεις ή σε συχνές επώδυνες υποτροπές, συνιστάται η χειρουργική διατομή του συνδέσμου που περιβάλει τον καμπτήρα τένοντα. Μικροεπέμβαση που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς νοσηλεία του ασθενή.

images (2)

Αδυναμία ολίσθησης του τένοντα λόγω στένωσης του ελύτρου και δημιουργίας οζιδίου που εμποδίζει την κίνηση του δακτύλου.

trigger

Κλινική εικόνα. Ο παράμεσος δεν ακολουθεί την κίνηση των υπόλοιπων δακτύλων.

Αρθρίτιδα στη βάση του αντίχειρα

Εκφύλιση της καρπομετακαρπίου άρθρωσης του αντίχειρα (οστεοαρθρίτιδα). Εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση που συνήθως καταλήγει σε αστάθεια της άρθρωσης (υπεξάρθρημα). Χρονιότητα, πόνος και αδυναμία ισχυρής σύλληψης, επιβάλουν την εγχείρηση.

cmc

Οστεοαρθρίτιδα στη βάση του αντίχειρα. Καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και του υποχόνδριου οστού.

IMG_6423

Ακτινογραφία δεξιού χεριού. Αρθρίτιδα της πρώτης καρπομετακάρπιας άρθρωσης.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Ως σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα περιγράφεται ο συνδυασμός συμπτωμάτων πόνου, μουδιάσματος (υπαισθησίας) και αδυναμίας μέρους της παλάμης και των δακτύλων του χεριού. Οφείλεται σε πίεση επί του μέσου νεύρου λόγω στένωσης στο κανάλι του καρπού. Η θεραπεία του είναι χειρουργική με μικροεπέμβαση κάτω από τοπική αναισθησία και χωρίς νοσηλεία του ασθενή.

images (37)

Κατανομή συμπτωμάτων. Μούδιασμα και πόνος λόγω πίεσης του μέσου νεύρου μέσα στον καρπιαίο σωλήνα.

images (41)

Ο εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού και το μέσο νεύρο. Η στένωση προκαλεί φλεγμονή λόγω της πίεσης, μούδιασμα και νευραλγία.

Νόσος του Dupuytren

Η παλαμιαία απονεύρωση είναι ο ινώδης ιστός που προσβάλεται από τη νόσο. Συνήθως εμφανίζεται στον παράμεσο και τον μικρό. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, η έκταση των δακτύλων είναι αδύνατη. Η θεραπεία είναι η χειρουργική εκτομή του ρικνωμένου ιστού.

dupuytren 2

Ρίκνωση της παλαμιαίας απονεύρωσης.

dupuytren 3

Κλινική εικόνα. Σύγκαμψη του παράμεσου και του μικρού.

dupuytren

Αδυναμία έκτασης του παράμεσου λόγω σκληρηντικής χορδής.

Γαγγλιο

Παρατηρείται συνήθως στην άρθρωση του καρπού ή κατά μήκος της πορείας των τενόντων των δακτύλων.