Πλατυποδία

Στο φυσιολογικό πόδι, τα οστά του ταρσού σχηματίζουν το λεγόμενο επίμηκες τόξο, ή αλλιώς καμάρα. Όταν το πόδι εφάπτεται σε όλη του την επιφάνεια με το έδαφος, τότε χρησιμοποιείται ο όρος πλατυποδία. Η κατάσταση χρήζει αξιολόγησης το νωρίτερο δυνατό καθώς εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά. Ανάλογα με την αιτιολογία, εφαρμόζονται διάφορες θεραπείες.

flatfoot

Πόδι με πλατυποδία. Οι οστικές δομές δεν σχηματίζουν πελματικό τόξο.

flTFOOT

Το πέλμα εφάπτεται πλήρως με το έδαφος.

Βλαισός μέγας δάκτυλος

Πάθηση συχνότερη στο γυναικείο πλυθησμό. Η αιτία είναι άγνωστη. Αποτελεί γενικά μία σημαντική και επώδυνη κατάσταση που αναγκάζει πολλούς ασθενείς να προσφύγουν στη λύση της χειρουργικής θεραπείας.

hall val

Απόκλιση του μεγάλου δακτύλου από τον άξονά του. Η παρεκτόπισή του προς τα έσω, προκαλεί απόκλιση και στα υπόλοιπα δάκτυλα.

IMG_1341

Βαρειά περίπτωση βλαισού δακτύλου.

Ακτινογραφία που απεικονίζει το πρόβλημα συνολικά. Η αιτία εντοπίζεται ουσιαστικά στο πρώτο μετατάρσιο

Νεύρωμα του Morton

Με τον όρο αυτό περιγράφεται μία επώδυνη διόγκωση (ογκίδιο) του δακτυλικού νεύρου σε κάποιο δάκτυλο του ποδιού. Εμφανίζεται κυρίως μεταξύ 3ου και 4ου δακτύλου. Η κλινική εικόνα είναι έντονη και σε προχωρημένα στάδια η εφαρμογή υποδήματος είναι αδύνατη. Η θεραπεία του είναι χειρουργική.

morton

Νεύρωμα στη μεσοδακτύλια πτυχή μεταξύ 3ου και 4ου δακτύλου.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονεύρωση είναι ένας ισχυρός ιστός – σύνδεσμος στην κάτω επιφάνεια του πέλματος. Καταπονείται ιδιαίτερα κατά την παρατεταμένη βάδιση και ορθοστασία με σκληρά υποδήματα. Συχνά παρουσιάζει μικροθλάσεις ή και ρήξεις των ινών της που προκαλούν μία πολύ επώδυνη φλεγμονή. Ο ασθενής “κουτσαίνει” όταν η κατάσταση είναι σε έξαρση. Η θεραπεία είναι συντηρητική με αντιφλεγμονώδη, ειδικά πέλματα ή τοπική έγχυση κορτιζόνης.

pl fasc

Το σημείο του μέγιστου πόνου εντοπίζεται σε φορτιζόμενη επιφάνεια της φτέρνας.

Απεικόνιση της θλάσης – ρήξης της πελματιαίας απονεύρωσης.