Σκολίωση

Η μορφολογία της σπονδυλικής στήλης περιγράφεται με τέσσερις φυσιολογικές καμπύλες από τα πλάγια, ενώ είναι κατακόρυφη στην προσθιοπίσθια προβολή της. Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτόν τον κατακόρυφο άξονα μεγαλύτερη των 10 μοιρών, ονομάζεται σκολίωση της σπονδυλικής στήλης. Η πάθηση εμφανίζεται με διάφορες μορφές, σε όλες τις ηλικίες και αφορά και τα δύο φύλα. Σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση της, ως προς την επιλογή της μεθόδου θεραπείας και το αποτέλεσμα της.

spine

Φυσιολογική σπονδυλική στήλη. Στην προσθιοπίσθια άποψή της είναι κατακόρυφη, ενώ στην πλάγια εμφανίζει τέσσερα φυσιολογικά κυρτώματα, ένα σε κάθε μοίρα της.

scoliosis

Οπίσθια άποψη σκολιωτικής σπονδυλικής στήλης.

IMG_8712

Προσθιοπίσθια προβολή με ακτινογραφία, σπονδυλικής στήλης με ιδιοπαθή σκολίωση σε έφηβη 17 ετών.

IMG_8713

Διόρθωση της σκολίωσης με εφαρμογή σκολιωτικού κηδεμόνα.

Κύφωση

Η πλάγια άποψη της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, έχει φυσιολογικά έως 20 μοίρες κυφωτική κυρτότητα. Παραμόρφωση μεγαλύτερη από 20 μοίρες αναφέρεται ως κύφωση σπονδυλικής στήλης (καμπούρα).

kyph2

1. Φυσιολογική κυρτότητα της θωρακικής μοίρας  από πλάγια. 2. Κυφωτική γωνία μεγαλύτερη από 20 μοίρες.

kyph

Κύφωση μετά από οστεοχονδρίτιδα τριών διαδοχικών σπονδύλων.

kyph4

Κύφωση θωρακικής μοίρας.

Παθήσεις των μεσοσπονδύλιων δίσκων

images (1)

Οσφυαλγία ή Οσφυοϊσχιαλγία

Πόνος στη μέση με ή χωρίς αντανάκλαση στο γλουτό ή σε όλο το σκέλος. Συχνές υποτροπές ή εμμένουσα οσφυοϊχιαλγία χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.

discectomy (1)

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Εκφυλιστική ή τραυματική καταστροφή του μεσοσπονδύλιου δίσκου, που μπορεί να καταλήξει σε παγίδευση νευρικής ρίζας ή σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Σε έντονα συμπτώματα η αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

images

Σπονδυλική στένωση

Εκφυλιστική πάθηση που λόγω κυρίως αρθρίτιδας, δισκοπάθειας και υπερτροφίας των συνδέσμων, οδηγεί σε ελάττωση του εύρους του σπονδυλικού καναλιού. Αφορά κυρίως την οσφυϊκή και την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.