Ηαποτελεσματική θεραπεία, συντηρητική ή χειρουργική, εξαρτάται πάντα από τη συνεργασία γιατρού και ασθενή. Ο γιατρός ενημερώνει, καθοδηγεί, απαντάει σε απορίες και επισημαίνει τη σπουδαιότητα της πάθησης και την αναγκαιότητα για θεραπεία. Ο ασθενής όμως πάντα επιλέγει και αποφασίζει για τη θεραπεία που θα υποβληθεί.

Απαντώντας ερωτήσεις ασθενών, αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας

  • Γιατί να υποβληθώ σε χειρουργική θεραπεία;

    Οι θεραπείες που προτείνονται στους ορθοπαιδικούς ασθενείς μπορεί να είναι συντηρητικές η χειρουργικές. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης, ο γιατρός οφείλει να περιγράψει στον ασθενή του τις επιστημονικά ενδεδειγμένες επιλογές. Το είδος της θεραπείας θα το επιλέξει ο ασθενής ανάλογα με τις ανάγκες της καθημερινής του δραστηριότητας. Η χειρουργική αντιμετώπιση με τις μεθόδους που εφαρμόζονται σήμερα, όπου ενδείκνυται, συντομεύει εντυπωσιακά το χρόνο αποθεραπείας και ενίοτε αποτελεί ΄μονόδρομο΄ για παθήσεις ή κακώσεις που θέτουν ζήτημα επιβίωσης του ασθενούς.

  • Ποιό είναι το όφελος μετά από την αρθροπλαστική;

    Η Αρθροπλαστική είναι επέμβαση που ενδείκνυται σε περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από προχωρημένη αρθρίτιδα. Τα συμπτώματα όπως η δυσκαμψία και ο πόνος ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι τόσο σοβαρά που προκαλούν αναπηρία. Μετά την αντικατάσταση της κατεστραμένης άρθρωσης με μια τεχνητή, το κύριο όφελος είναι η απαλλαγή από τον πόνο. Η ποιότητα της ζωής βελτιώνεται σημαντικά και ο ασθενής επανέρχεται στις καθημερινές δραστηριότητες.

  • Έχω κάνει οστεοσύνθεση – ήλωση κατάγματος. Πρέπει να βγάλω τα υλικά;

    Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη χειρουργική αντιμετώπιση των καταγμάτων είναι συμβατά με τους ιστούς. Είναι απαραίτητα όμως μόνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώρωσης. Σε νέους ασθενείς πρέπει να αφαιρούνται για να΄δυναμώσει΄ περισσότερο το οστό, αλλά και γιατί συχνά προκαλούν επιπλοκές όπως οστικό πόνο και ερεθισμό του δέρματος.

  • Πονάει η σκολίωση της σπονδυλικής στήλης;

    Ως σκολίωση της σπονδυλικής στήλης ορίζεται οποιαδήποτε απόκλιση από τον άξονά της. Η πάθηση παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες. Υπάρχουν διάφορα είδη σκολίωσης ανάλογα με την αιτιολογία. Η κυριότερη διαφοροποίηση είναι μεταξύ ιδιοπαθούς και εκφυλιστικής. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει παραμόρφωση χωρίς οστικό πόνο (ξεκινάει απο τα παιδικά ή εφηβικά χρόνια). Στη δεύτερη, η εκφύλιση των σπονδύλων συνήθως συνοδεύεται και από μυοσκελετικά άλγη (παρατηρείται κυρίως στην τρίτη ηλικία).

  • Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ οσφυαλγίας και οσφυοϊσχιαλγίας;

    Με τον όρο οσφυαλγία αναφερόμαστε στον πόνο στην κατώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Συνήθως είναι μυοσυνδεσμικής αιτιολογίας και έχει καλή πρόγνωση. Όταν υπάρχει επέκταση του πόνου και σε κάποιο σκέλος, τότε η αιτιολογία είναι άλλη. Περιγράφεται ως οσφυοϊσχιαλγία και η αντιμετώπιση είναι διαφορετική. Σε κάθε περίπτωση η κλινική εξέταση και ο εργαστηριακός έλεγχος είναι απαραίτητα.

  • Ναι ή όχι στην τοπική έγχυση κορτιζόνης;

    Η κορτιζόνη είναι ένα ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες. Η χορήγησή της ενδείκνυται στη θεραπεία πολλών παθήσεων. Όταν χορηγείται συστηματικά, δηλαδή από το στόμα ή ενδοφλεβίως, σε μακροχρόνιες θεραπείες, προκαλεί παρενέργειες. Στις περιπτώσεις των ορθοπαιδικών ασθενών, η χρήση της γίνεται τοπικά με διήθηση στο σημείο του μέγιστου πόνου. Η απορρόφηση του φαρμάκου γίνεται μόνο από τον ιστό που φλεγμαίνει, χωρίς να έχει καμία επίπτωση στον οργανισμό.

  • Βαρειά οστεοπόρωση – Κατάγματα σπονδύλων. Υπάρχει λύση;

    Η προχωρημένη οστεοπόρωση είναι προδιαθεσικός παράγοντας για κατάγματα οστών που προκαλούνται χωρίς τη δράση μεγάλης βίας. Συμβαίνουν συνήθως σε ηλικιωμένους ασθενείς. Μία από τις συχνότερες εντοπίσεις είναι η σπονδυλική στήλη. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα, όταν είναι πολλαπλά, προκαλούν τη λεγόμενη κύφωση, ή αλλιώς ΄καμπούρα΄. Η πρόληψη με μία σωστή αντιοστεοπορωτική αγωγή και η χρήση ειδικού νάρθηκα, μπορούν να βελτιώσουν την παραμόρφωση του σκελετού και τους οστικούς πόνους.

Ρωτήστε μας

    Το όνομά σας

    Το Email σας

    Θέμα