Πολυδακτυλία ΑΡ ποδός - εκτομή υπεράριθμου δακτύλου

Ασθενής κορίτσι 6 ετών, εξετάστηκε στο ιατρείο και βρέθηκε να παρουσιάζει γενετική ανωμαλία στο αριστερό άκρο πόδι. Διαγνώστηκε με υπεράριθμο μικρό δάκτυλο (εξαδακτυλία). Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι το υπεράριθμο δάκτυλο ήταν πλήρως διαμορφωμένο, με πλήρη αισθητικότητα και κινητικότητα. Ο κύριος λόγος της εξέτασης ήταν το αισθητικό πρόβλημα. Δευτερευόντως αναφέρθηκε από τους οικείους ότι υπήρχε δυσκολία και στην εφαρμογή του υποδήματος, κυρίως κατά τη συμετοχή του παιδιού σε αθλητικές δραστηριότητες.

Πλάνο χειρουργικής θεραπείας.

Αποφασίστηκε με τη συναίνεση των γονέων η αποκατάσταση της βλάβης με χειρουργική αντιμετώπιση. Στόχος ήταν η διαμόρφωση ενός φυσιολογικού αριστερού ποδιού, με τον ακρωτηρισμό του έκτου δακτύλου. Αφού ενημερώθηκαν οι γονείς για τη χειρουργική μέθοδο και για τους κινδύνους και τις πιθανές επιπλοκές, προγραμματίστηκε η επέμβαση.

Προεγχειρητικό πλάνο.

Μετά τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων για λεπτομερή απεικόνιση με απλή ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία άκρου ποδός, προσχεδιάστηκε η χειρουργική τομή και επιλέχθηκε το δάκτυλο που θα αφαιρεθεί.

Το δάκτυλο που θα διατηρούνταν έπρεπε να αγγειώνεται και νευρώνεται κανονικά. Σύμφωνα με τη μαγνητική τομογραφία το πέμπτο δάκτυλο φαινόταν να φέρει δικό του αγγειονευρώδες δεμάτιο το οποίο έπρεπε να μείνει ακέραιο.

Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με γενική αναισθησία από παιδοαναισθησιολόγο. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό για εφαρμογή μικροχειρουργικής τεχνικής (ειδικούς μεγενθυτές και μικροεργαλεία), πραγματοποιήθηκε ακρωτηριασμός του έκτου δακτύλου και διαμόρφωση κολοβώματος από λιπώδη ιστό στην εξωτερική επιφάνεια του πέμπτου. Η σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος έγινε με πλαστική συρραφή για την επίτευξη της μικρότερης δυνατής μετεγχειρητικής ουλής. Η ανάνηψη του παιδιού ήταν ευχερής, και ο μετεγχειρητικός πόνος ελέγχθηκε επιτυχώς. Μετά από ένα εικοσιτετράωρο παρακολούθησης, κυρίως για τη βιωσιμότητα του πέμπτου δακτύλου, έλαβε εξιτήριο με οδηγίες. Στον πρώτο επανέλεγχο επιβεβαιώθηκε η νευραγειακή επάρκεια του δακτύλου. Αφαιρέθηκαν τα ράμματα και ξεκίνησε η κινητοποίηση. Έναν μήνα μετεγχειρητικά το πόδι ήταν πλήρως λειτουργικό με ακέραιη ίδια κίνητικότητα και αισθητικότητα του δακτύλου.

Κλινικό και αισθητικό όφελος μετά την επέμβαση:

  • Άριστο ανατομικό αποτέλεσμα.
  • Ανώδυνη συνολικά εμπειρία χειρουργείου – νοσηλείας – ανάρρωσης.
  • Ταχύτατη επάνοδος στην καθημερινότητα.

IMG_7033

Προεγχειρητική εικόνα.

IMG_7206

Μετεγχειρητική ουλή.

IMG_7155

Άμεση μετεγχειρητική εικόνα.

IMG_7208

Διαμόρφωση κολοβώματος στην εξωτερική επιφάνεια του δακτύλου.

IMG_7205

Πλήρης αποκατάσταση της ανατομίας του ποδιού.

CategoryΝέα
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

2014 © Copyright - Health Center Theme by Vamtam

For emergency cases        1-800-700-6200